уторак, 14. април 2009.


Došli ste na more! Prvi dan svakako ćete poći na plažu. Morska obala Barske rivijere duga je 46 kilometara na kojima je 20-tak plaža ukupne dužine oko 9.000 metara. Direktorka Turističke organizacije Neda Ivanović, govoreći o neprolaznoj ljepoti Bara zapisala je u Turističkom informatoru: «...imamo plaže drobnog pijeska i plaže nešto krupnijih granulacija. Atributi koje su sami posjetioci dali našoj obali dostižu kvalifikative u najlješem značenju - Zlatna obala, Biserna obala, Crvena plaža...», što takođe, govori o njihovoj atraktivnosti. U zaleđu većine plaža su barovi, restorani koji nude osvježenja i menije po ukusu gostiju. Izbor plaže je na gostu u zavisnosti šta voli i kakav ugođaj želi. I najizbirljiviji će naći mjesto za sebe od Kraljičine plaže, Čanja, ili neke od sutomorskih… Svakako ne zaobiđite Crvenu plažu, Veliki pijesak, Utjehu na kojoj vas čekaju moderna kupališta, ili neku „divlju“ plažicu...
Da bi mjesto zavoljeli trebate ga upoznati. Prijepodne drugog dana boravka u Baru planirajte za Stari grad gdje će vas dočekati turistički vodič. Stari grad Bar je smješten u podnožju planine Rumije, na krečnjačkoj stijeni, s pogledom na prostranu ravnicu koju je od vajkada kontrolisao utvrđenjem, od praistorije pa do 19. vijeka. Osobenost Starog grada Bara ogleda se u njegovom položaju jer nije kraj mora kao ostali primorski gradovi, što mu daje posebno obilježje, a ostaci nagovještavaju da se radilo o gradu izuzetne i produhovljene ljepote. Stari grad Bar, udaljen oko 3 km od centra, se prostire na preko četiri hektara, sa svojih 600 javnih, profanih, sakralnih i vojnih građevina. Pomnožite to sa 2.800 godina njegove dokazane materijalne kulture. Bez sumnje, radi se o jednom od najvećih arheoloških lokaliteta u Evropi. I ne samo to, u Starom gradu vidjećete istorijsko remek djelo-akvadukt sagrađen u 17. vijeku od lokalnog kamena. Nalazi se na sjevernoj strani grada i služio je da se kroz njega u Stari Bar dovede pitka voda sa izvorišta udaljenog oko 3 km. Sličan mostu čija konstrukcija ima 17 lukova akvadukt je impozantan spomenik jedini te vrste u Crnoj Gori.Treći dan rezervišite za puteve „Vinskih cesti". Od Bara do varošice Virpazar na Skadarskom jezeru ima 20-tak kilometara.
Barski kraj u svojoj mapi bilježi novinu u turističko-ugostiteljskoj ponudi Crne Gore, a to su domaći kvalitetni prehrambeni proizvodi iz netaknute prirode nadomak Skadarskog jezera koja projektom «Vinske ceste» afirmiše dio crnogorskog prostora između Primorja i kontinentalne oblasti. Kroz taj projekat osposobljeni su vinski podrumi u seoskim kućama koje turisti mogu posjećivati duže nego što traje ljetnja sezona. Ako krenete putem «Vinskih cesti» stići ćete do crmničkog sela Godinje gdje i danas možete vidjeti ljetnjikovac dinastije Balšića iz 15. vijeka, osobenu kulturno-istorijsku ponudu, a prvi pisani podacima o Godinju svjedoče da mjesto datira od 13. vijeka. Pojedini ugostitelji uključeni u projekat „Vinske ceste" nude i smještaj, a izbor je na vama. Uz odlično crmničko vino i zdravu hranu iz čistog okruženja, opijeni svježinom vazduha nećete imati dilemu.
Četvrti dan odmora odlazimo na Skadarsko jezero.

2 коментара:

  1. Obozavam odmor u Baru,relaksirajuce,puno sunca,ovo si odlicno uradila,bravo,samo tako nastavi,odusevila si me.

    ОдговориИзбриши
  2. Odlicne su informacije,nisam znala za mnoge od njih,izvanredno.

    ОдговориИзбриши