уторак, 14. април 2009.

Šestog dana idemo do prirodnog spomenika- Stare masline. Kulturno- prirodni spomenik, Stara Maslina, čiji je vijek preko 2.000 godina je simbol Bara. Nalazi se u naselju Mirovica na petom kilometru od Bara ka Ulcinju. Stara maslina –starija je od ijednog pisanog spomenika o Baru i njegovim žiteljima. O maslini su se godinama pričale priče, legende koje su i savremenim generacijama veoma interesantne. Arheolozi tvrde kako stara dama nije sama te da u barskom kraju ima još maslina čiji je vijek trajanja preko hiljadu godina.
Sigurno je malo ko planirao doći na more i krenuti na planinu. E, planinarenje nemojte izostaviti jer sve do sada viđeno objedinite sa visine. Primorsko- planinska transverzala Orjen- Lovćen- Rumija kroz Crnu Goru završava se u barskom kraju na putu ka granici sa Albanijom. Staza će biti uklopljena u evropsku Transverzalu koja ide od vrha Skandinavije do Portoroža, odatle preko Hrvatske, Crne Gore i Albanije do Olimpa. Dio staze u barskoj opštini sa veznim putevima ima 60 km. Planinska staza koju je obilježila NVO «Klub alternativnih sportova AHIL» Bar, proteže se od Paštrovske gore, preko Sozine, Sutormana, Rumije, Lisinja. Najviši vrh je na Rumiji 1.595 metara nadmorske visine gdje se nalazi i planinarska kutija, kao i na Lisinju, Bijeloj Skali i Sutormanu. U kutijama planinare čekaju pečati za otisak u planinarskoj knjižici.
Inostrani gosti jako su zainteresovani za vjerski turizam, a Bar sa okolinom poznat je po dobroj tradiciji zajedničkog bitisanja pripadnika tri vjeroispovjesti čija je kultura takođe, doprinos sadržajnosti turističke ponude. Iz bogate riznice za osmi dan predlažemo da posjetite manastir Prečiste Krajinske, jedan od najznačajnijih spomenika u Crnoj Gori. Ostaci manastira sa crkvom posvećenom Uspeniju Bogorodice, nalaze se u blizini mjesta Ostros. Crkva se prvi put pominje krajem X vijeka, u Ljetopisu Popa Dukljanina. Manastir je osnovao knez Vladimir za koga se vezuje i legenda o njegovoj tragičnoj ljubavi sa Kosarom, kćerkom makedonskog cara Samuila. Nekada je manastir bio sjedište Zetske Mitropolije.
U crkvi sv. Nikole između Starog i Novog Bara smještena je barska nadbiskupija, koja je osnovana 1 089. godine što je potvrdio Papa Klement III, šaljući Palij, Arhiepiskopu dukljanske stolice. Barski nadbiskup ima titulu Primas srpski. Inače, na području Sutomora ima nekoliko crkava u kojima su dva oltara. U Starom Baru je džamija Omerbašića, sagrađena 1662. godine. Pored džamije na ulazu u kompleks sagrađeno je Derviš-Hasanovo turbe početkom XII vijeka.

Нема коментара:

Постави коментар