уторак, 14. април 2009.


Krstarenje kroz bujnu vegetaciju najvećeg jezera na Balkanu je doživljaj za pamćenje, a barskoj obali pripada 64 km obale. S proljeća i jeseni površina jezera je oko 500 km2, dok je ljeti pri vodostaju površina oko 350 kvadratnih kilometara.. Tokom proljeća i ljeta jezero izgleda kao ogromna zelena livada u kojoj se ističe bjelina rascvjetalih lokvanja i drugog bilja. Inače, jezero je prepoznato po bogatoj flori i fauni. Samo na Skadarskom jezeru možete vidjeti biljku kasoronju čiji su plodovi jestivi. Skadarsko jezero je stanište 40 vrsta riba i 270 vrsta ptica od kojih su neke veoma rijetke - pelikani, šljuke...
Obala Skadarskog jezera je razruđena sa brojnim zalivima u kojima su ušuškana živopisna ribarska naselja. Krstareći jezerom prolazi se oko ostrva koja se nazivaju gorice. Na ostrvima Starčevo, Beška, Moračnik nalaze se istoimeni manastiri iz 14. i 15. vijeka, zadužbine Balšića. Turisti avanturističkog duha krunisaće ovaj dan izlaskom na vidikovac sa kojeg se pruža jedinstven pogled na panoramu jezera i njegove pjeskovite plaže, «zaštićene» kestenovim šumama.Zbilja utemeljenje u realnosti imaju riječi Džona Štajnbeka koji je zapisao «Putovanja su kao ljudi, ni jedno ne liči na drugo...»Putovanja pamtimo i po gradu u kojem odsjedamo pa zato peti dan posvećujemo Baru.
Smješten između talasa mora sa jedne i opasan planinskim masivom sa druge strane izgrađen je moderan i čist grad, koji se svakodnevno razvija, jedan od najperspektivnijih u Crnoj Gori, novi grad čije okruženje baštini tradiciju i bogatu istoriju. Vizija razvoja Bara ogleda se u marinama sa preko 1.000 vezova koje dočekuju i mega jahte. U marini Sveti Nikola je prvi zimovnik na ovoj strani Jadrana, najveći travel lift za dizanje jahti i brodova do 260 tona.
Iznad gradske plaže daleke 1885. godine sagrađen je dvorac kralja Nikole u kojem je danas zavičajni muzej Bara. Pored velikog je i mali dvorac koji je kralj sagradio kćerki Zorki i zetu knjazu Petru Karađorđeviću, zatim kapele, stražarnice. U zaleđini dvorca je prelijepi park, najljepši u Baru, kojeg krase rijetke biljke među kojima je i drvo plute. Italijanski kralj Emanuel, zet kralja Nikole, poklonio je veliki cvijećarnik danas poznat kao «Knjaževa bašta». Barsku rivu od prošlog ljeta krasi skulptura Popa Dukljanina, tvorca «Ljetopisa popa Dukljanina» (Barskog rodoslova). Skulptura, djelo vajara Zlatka Glamočaka, odlično je postavljena sa pogledom Popa Dukljanina na Ratac gdje je nekada bio samostan. U centru Bara je skulptura kneza Vladimira, djelo vajara Nenada Šoškića, rođenog Baranina.

Нема коментара:

Постави коментар